Blog
Voor Bruidsparen

Wie is de beste bruidsfotograaf van Nederland?

Een vraag die een hoop bruidsparen stellen, maar waar moeilijk een antwoord op te vinden is. Er zijn namelijk oneindig veel fotografen, een tal aan wedstrijden en vooral zoveel fantastische trouwfoto's. In dit artikel help ik jullie het antwoord op deze vraag te vinden.

Wie is de beste bruidsfotograaf van Nederland?

Het antwoord op deze vraag

Het antwoord op de vraag wie de beste bruidsfotograaf van Nederland, Europa of zelfs de wereld is, is eigenlijk heel simpel:

Het is de fotograaf die qua prijs, fotografische stijl en persoonlijkheid het beste bij jullie als bruidspaar past!

Dit is natuurlijk geen concreet antwoord en de vraag is eigenlijk ook onmogelijk te beantwoorden zonder dieper op de vraag in te gaan.
De reden daarvoor is dat fotografie een kunstvorm is en dat er bij kunst nou eenmaal erg moeilijk een 'beste' aan te wijzen is. Denk maar eens aan andere kunstenaars zoals schilders, muzikanten en artiesten. Vraag aan 10 verschillende mensen wie de beste muzikant ter wereld is en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Zelfs als je de vraag specifieker stelt en vraag wie de beste rapper is krijg je ook weer verschillende antwoorden. Zo werkt het ook in de fotografie, zelfs als je de stijl bruidsfotografie specifiek benoemt.

Wedstrijden

Er zijn tal van wedstrijden voor bruidsfotografen in de wereld. Sommige richten zich meer op de lokale markt terwijl andere zich op bruidsfotografen vanuit de hele wereld richten. Foto's die hier ingestuurd worden, zijn heel soms publieksprijzen, maar over het algemeen wordt de beoordeling gedaan door gerespecteerde fotografen uit de hele wereld.
De winnaars van deze wedstrijden mogen zich vaak 'de beste fotograaf van .....' noemen en verdienen deze prijzen in mijn ogen ook, vaak omdat de foto's die winnen echt van topkwaliteit zijn. Of de fotografen uiteindelijk ook echt die titel waard zijn is ter beoordeling van hun klanten. Dat zijn de mensen die hebben betaald voor de service en een oordeel kunnen vellen over het complete pakket wat zij aanbieden.
Dat wil niet zeggen dat ik de wedstrijden niet waardevol vind. Sterker nog, ik doe er zelf ook aan mee. Voor mij is het een manier om kritisch op mezelf te blijven en mijn werk constant door anderen te laten beoordelen. Voor bruidsparen zijn de webstrijden handige tools om fotografen te vinden die bij hun passen. Foto's die winnen zijn vaak van topkwaliteit en stijlen lopen enorm uiteen. Er is dus voor elk wat wils en dat is precies wat je wil als bruidspaar, het is de perfecte tool om een indruk te krijgen van de vele topfotografen die fantastisch werk leveren.

Dit zijn de wedstrijden waar ik aan mee doe:

Er zijn zoveel bruidsfotografen, persoonlijkheden, zoveel verschillende stijlen en ze hanteren allemaal andere prijzen. Genoeg keuze dus, maar daardoor is het doorhakken van de knoop om uiteindelijk jullie fotograaf voor de bruiloft te boeken, misschien extra lastig.

Voor jullie dus de uitdaging om op zoek te gaan naar de beste bruidsfotograaf voor jullie bruiloft Er zijn natuurlijk dingen waar je op kan letten als je op zoek gaat naar de juiste persoon en daarom ga ik veel dieper in op de 3 punten die cruciaal zijn voor de keuze van de fotograaf die de mooiste dag van jullie leven gaat vastleggen:

 • Fotografische stijl
 • De fotograaf als persoon en zijn persoonlijkheid
 • Tarieven

De fotografische stijl

Weer een simpele vraag waar een simpel antwoord op te geven is: Vinden jullie de foto's mooi?
Als het antwoord op deze vraag 'nee' is kunnen jullie eigenlijk direct verder zoeken, maar in veel gevallen zal het antwoord 'ja' zijn en blijft er alsnog een hele grote groep fotografen over die geschikt kunnen zijn. Een keuze maken in stijl is daarom cruciaal voor de keuze van de juiste persoon.


Ook de stijl kan je weer in categorieën indelen om voor jezelf te bepalen of deze bij jullie past. Denk daarom na over wat jullie qua stijl aanspreekt als je de portfolio van een fotograaf bekijkt. En denk daarbij ook na waarom de foto's aanspreken met behulp van de volgende punten:

 • Originaliteit
  Vinden jullie unieke foto's belangrijk of zijn jullie juist specifiek naar een soort foto's op zoek die je vaker ziet in de bruidsfotografie?
 • Creativiteit
  Een foto kan op vele manieren genomen worden. Vanuit verschillende hoeken en afstanden, met verschillende composities, het gebruik van aanwezig licht of flitsers en bovendien met een scala aan verschillende lenzen en camera's die ieder weer hun eigen karakter hebben. Waarom spreekt een foto vanuit een creatief perspectief jullie aan?
 • Nabewerking en kleurgebruik
  Dit is een enorm belangrijke factor in de fotografie, het kan een foto namelijk maken of breken. Bepaalde kleuren roepen emoties op, dus de foto zelf en de stijl van nabewerking moeten bij elkaar passen zodat ze elkaar complementeren in het eindresultaat. Zo kan ook zwart wit een compleet andere beleving aan een foto geven. Pastel kleuren en sinds kort ook warme bronzige kleuren zijn de trend de laatste tijd, is dit iets wat bij jullie past?
 • Aspect van emotie
  Een goede foto roept bij het publiek een emotie op. Nu wordt de emotionele reactie natuurlijk vertienvoudigd zodra het ook een herinnering is uit jullie eigen leven en zullen sommige foto's voor het bruidspaar veel meer betekenen dan bijvoorbeeld voor de gasten. Maar als jullie als 'buitenstaander' al iets denken als: "WAUW, Wat een mooi moment moet dat geweest zijn!" dan heeft deze foto voor mensen die het moment daadwerkelijk hebben meegemaakt natuurlijk een veel grotere impact. Stel je voor hoe dit is voor jullie als bruidspaar zodra jullie die momenten terugzien in de foto's en denk aan de emotie die loskomt bij herleven van die momenten.
 • Wat er er te zien is op de foto
  Sommige fotografen richten zich puur op momenten, andere zijn juist vooral bezig met een technisch perfect plaatje, sommige blinken uit in het gebruik van flitslicht en andere blijven weer veel liever meer op de achtergrond. Ook hier een simpele vraag: Is wat jullie zien in de foto's, iets waar jullie waarde aan hechten om ook terug te zien in jullie eigen foto's?

De persoonlijkheid van de fotograaf

Naast de fotografische stijl, is de fotograaf zelf ook enorm belangrijk.
Denk er maar eens over na, dit is iemand die op de mooiste dag van jullie leven enorm dichtbij al die persoonlijke momenten aanwezig is. Deze persoon zal er van begin tot eind bij zijn om de dag op een zo mooi mogelijke manier vast te leggen. Een klik is daarom echt enorm belangrijk om vertrouwen bij elkaar te genereren en te weten dat de foto's fantastisch zullen worden.

Een kennismaking is daarom enorm belangrijk. Zoals algemeen bekend, is een goede eerste indruk cruciaal in de start van een goede relatie en daarom is het ook zeker aan te raden om jullie fotograaf eerst goed te leren kennen voordat jullie iets vastleggen. Mooie foto's zijn 1 ding, maar een goede ervaring op de dag zelf is ook van belang. Sterker nog, als jullie niet goed in je vel zitten omdat de fotograaf eigenlijk helemaal niet bij jullie past, dan zal je dat zeker ook terug zien in de foto's.

Dus stel de vraag aan jullie zelf: Past deze fotograaf bij ons?

Tarieven van de trouwfotograaf

Fotografie in het algemeen is niet goedkoop en zeker het inhuren van een trouwfotograaf kan nogal wat kosten met zich mee brengen. En hoewel het voor veel mensen op het eerste gezicht nogal een raadsel is waarom het zo duur kan zijn, is het toch te begrijpen als je weet wat er allemaal komt kijken bij het uitoefenen van het vak. Ik zal hier in een later artikel veel meer in detail op ingaan zodat jullie een idee krijgen van wat er allemaal nodig is om een bruiloft goed te kunnen vastleggen.

Waar het wel op neerkomt is dat het in deze branche eigenlijk hetzelfde werkt als in elk andere branche: You get what you pay for.

Dat wil echter wel zeggen dat hoe hoger jullie budget is, hoe meer jullie van de fotograaf mogen verwachten. Zowel qua foto's die uiteindelijk geleverd worden, maar ook wat betreft de service om de fotografie heen en de producten die daarbij horen. Er wordt wel eens gezegd dat de fotograaf 10 tot 15 procent van het totaalbudget van een bruiloft kan kosten. Concreet komt dat vaak neer op een prijs van tussen de 1500,- en 3000,- euro, afhankelijk van hoelang de fotograaf aanwezig is en hoeveel prints en albums jullie bijbestellen.

Het is het belangrijk te onthouden dat de foto's wel één van de weinige tastbare dingen zijn die overblijven van jullie bruiloft en dat ze bijdragen aan het levendig houden van jullie herinneringen aan deze mooie dag. Uiteindelijk zullen de foto's na tientallen jaren nog steeds bekeken kunnen worden, dus hou er rekening mee dat een goed budget voor jullie bruidsfotograaf, ook een investering in jullie herinneringen is en zorgt dat alle mooie momenten voor de rest van jullie leven bij jullie zullen blijven.

Tot zover deze blogpost.
Ik hoop dat ik jullie wat nieuwe inzichten heb kunnen geven die kunnen helpen bij het plannen van jullie bruiloft. Neem gerust contact op als jullie specifieke vragen hebben of wat extra informatie willen ontvangen.

Scroll door voor meer artikelen die jullie helpen bij het voorbereiden van jullie bruiloft.

contact

Wij bijten niet!

Als jullie nog aan het oriënteren zijn is het misschien beter eerst even mijn gratis brochure aan te vragen. Hier deel ik veel meer informatie over mijn werkwijze, voordeelpakketten en extra's die jullie allemaal kunnen verwachten als jullie mij boeken.

Zijn jullie al overtuigd neem dan gerust contact op via onderstaand formulier.

Datum-check en brochure

Wij bijten niet!

Check of ik nog beschikbaar ben op jullie trouwdatum en ik stuur jullie direct mijn brochure toe. Staat de trouwdatum nog niet vast? Laat dan weten welke datum jullie voorkeur heeft.

Misschien zijn jullie echter al overtuigd en willen jullie direct afspreken. Dat kan ook!
Neem dan gerust contact op door op de button hieronder te klikken en jullie gegevens achter te laten.

persoonlijke aanpak
De keuze voor een fotograaf is heel persoonlijk. Naast de fotografische stijl zijn het karakter en de waardes van de fotograaf één van de belangrijkste criteria om jullie keuze te maken. Als ik iemand inhuur hou ik van een persoonlijke aanpak waarbij er duidelijk en snel gecommuniceerd wordt. Het is om die rede dat ik deze werkwijze ook zelf toepas als fotograaf.
Bart Rondeel bruidsfotograaf
Photo: Roxy Sun
Voor de bruiloft

Jullie mogen deze aanpak dan ook direct van mij verwachten. Bel me, app me of mail me en je mag altijd een reactie van mij verwachten. Natuurlijk ook zo snel mogelijk, maar ook ik zal de telefoon eens weg moeten leggen. Zo ben ik natuurlijk vaak te vinden op de mat, de mountainbike en op bruiloften, dus een telefoon opnemen zal niet altijd gaan.

Persoonlijk contact is dus echt heel belangrijk voor mij en daarom zal ik jullie ook graag willen leren kennen. Tijdens een kennismaking gaat het dan ook vooral over jullie. Ik wil van alles van jullie weten, want hoe meer ik weet, hoe beter ik voor jullie de bruiloft kan vastleggen.
Kijk maar eens naar de foto hieronder. Ik wist dat de bruid een speciale band had met haar opa dus ik was constant op zoek naar het juiste moment om die band vast te leggen. Voor haar is dit daarom één van de belangrijkste foto's geworden.

Bruidspaar danst met opa

Natuurlijk hebben we het tijdens de kennismaking ook over de planning van jullie dag en hoe de fotografie, en dan met name de portretten, hier het beste bij ingepland kunnen worden. Ik maak een hoop bruiloften mee, dus het hoeft niet alleen over de fotografie te gaan. Ik heb allerlei praktische tips die jullie goed kunnen gebruiken voor jullie bruiloft. Ik vind het simpelweg gewoon leuk om te horen wat jullie allemaal van plan zijn en denk graag met jullie mee om dit tot een succes te maken.

Daarnaast krijgen jullie toegang tot de online portal. In deze online omgeving komt alles wat betreft onze samenwerking terecht. Natuurlijk zal ik dit ook allemaal aan jullie laten zien en uitleggen tijdens de kennismaking, meer hierover bij de pagina over de online portal.

Daarnaast kunnen jullie tijdens de voorbereidingen natuurlijk altijd contact met mij zoeken voor vragen of tips. Aanpassingen in de planning kunnen via de portal doorgegeven worden en ik zal deze aanpassingen ook direct zien.
Kort voor de bruiloft hebben we nog even contact om voor de laatste keer alle details door te nemen om er zeker van te zijn dat ik overal van op de hoogte ben. En daarna is het dan eindelijk zover!

Bruiloft ballon detail foto
Tijdens de bruiloft

Eindelijk! Na zo'n lange tijd plannen is de speciale dag dan eindelijk aangebroken. Het is jullie dag, jullie moeten ongestoord kunnen genieten en daar ga ik en natuurlijk al andere mensen om jullie heen voor zorgen. Het is om die rede dat ik altijd nauw contact hou met de ceremoniemeester en andere mensen die betrokken zijn bij de bruiloft om de organisatie zo strak mogelijk te houden.

Bruidsfotografie tijdens ceremonie
Photo: Eliza Dernovska

Op de bruiloft ben ik onzichtbaar wanneer dat nodig is maar aanwezig wanneer dat moet. Zo zal ik vaak tijdens de ceremonie meer op de achtergrond werken, maar bijvoorbeeld bij de groepsfoto toch echt even de aandacht op moeten eisen zodat ook die foto een succes wordt. Tijdens het feest dans ik lekker mee omdat ik merk dat ik dan veel dichterbij kan komen en mensen zich veel meer open stellen voor mijn camera.
Geen zin in ongemakkelijke poses tijdens de portretten? Gelukkig, ik namelijk ook niet! Zie het als een relaxte wandeling die ik zorgeloos voor jullie vastleg. Ik zal jullie uiteraard hier en daar een beetje 'regisseren' om zo de mooiste beelden te krijgen, maar ik hou van beweging en zie dat dus ook graag terug tijdens deze shoot. Doe maar gek, lach, vermaak elkaar en wees lekker jezelf, zo komen de foto's uiteindelijk ook het beste tot hun recht.
Verder doe ik gedurende de dag gewoon lekker mee. Ik hou van bruiloften en alles wat ermee te maken heeft. Ik ben lekker mezelf, lach mee en heb oprecht een hele leuke tijd tijdens jullie bruiloft.

Na de bruiloft

De bruiloft is voorbij, maar ik werk nog hard door. Na het maken van de nodige back- ups is het nu namelijk aan mij om te zorgen dat al die foto's zorgvuldig uitgekozen en nabewerkt worden. Ik schiet op een dag duizenden foto's en ik zie ze werkelijk allemaal voorbij komen, ik selecteer alleen de aller beste en zorg ervoor dat ze uiteindelijk in de nabewerking nog extra tot hun recht komen door ze echt te transformeren tot mijn eigen unieke stijl.
Natuurlijk begrijp ik dat jullie echt niet kunnen wachten om de eerste foto's te zien en daarom zorg ik er altijd voor dat er binnen een week een preview voor jullie klaarstaat in de online galerij. Op die manier zit de dag nog lekker fris in jullie geheugen en beleven jullie alle momenten opnieuw.
Omdat ik veel aandacht besteed aan het selecteren en de nabewerking heb ik ongeveer 4 tot 6 weken nodig om uiteindelijk alle foto's via de online galerij aan jullie te leveren. Natuurlijk is de galerij te delen met alle vrienden en familie, maar daarnaast kunnen jullie nu ook de selectie gaan maken voor jullie trouwalbum. Jullie kunnen dit aan mij doorgeven via de galerij en vervolgens zal ik met die selectie het album ontwerpen en uiteindelijk weer aan jullie laten zien via de portal. Natuurlijk kunnen jullie hier rustig in jullie eigen tijd doorheen bladeren en aangeven waar jullie graag nog aanpassingen zien voordat het ontwerp uiteindelijk naar de producent gestuurd wordt. De foto voor jullie print mogen jullie op elk gewenst moment doorgeven.
De levering van het album zal enkele weken in beslag nemen en na het overhandigen van het album en de print zit het er dan toch echt op. Het enige wat ik dan nog van jullie vraag is of jullie mijn werk willen beoordelen. Groei is voor mij enorm belangrijk en de beste manier om erachter te komen hoe mijn werk en aanpak is ervaren, is door het te vragen aan mijn eigen klanten!

moderne tools
Tegenwoordig is het internet niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Iedereen is tegenwoordig online en heeft een smartphone, daarom maak ik gebruik van de modernste tools om voor jullie als bruidspaar voor een ervaring te zorgen waar gemak, duidelijkheid en stijl voorop staan.
Wedding photographer Bart Rondeel
Photo: Roxy Sun
De online portal

Alle bruidsparen die mij boeken als bruidsfotograaf voor hun bruiloft krijgen een totaalpakket. Hier zit standaard toegang tot de online portal bij in en dat doe ik niet voor niks. Niet alleen is dit voor jullie erg tof en handig, ook voor mij is het een tool waar ik dagelijks gebruik van maak om de communicatie met gemak te laten verlopen. Bovendien bevat de portal ook een online galerij die makkelijk met vrienden en familie te delen is en kunnen jullie zelfs het ontwerp van jullie album via deze tool bekijken en goedkeuren.

De galerij

Een online omgeving waar al jullie foto's in te zien zijn en die na afloop van de bruiloft te delen is met alle vrienden en familie, dat is simpel gezegd de galerij.
USB sticks zijn eigenlijk al niet meer van deze tijd. Technische ontwikkelingen gaan zo snel dat de nieuwste laptops al geen USB ingang meer hebben. Alles is verbonden met het internet en dat is waarom de online galerij zo enorm waardevol is.
Het is snel, simpel, ziet er mooi uit en tegenwoordig heel belangrijk, het werkt feilloos op alle apparaten. Daarnaast zijn er ook over details als de beveiliging en toegankelijkheid nagedacht en kan ik de zal ik de foto's voor jullie per overzichtelijk indelen in verschillende categorieën

Trouwfotografie galerij voorbeeld

Jullie krijgen exclusieve digitale rechten om als enige de files in hoge resolutie en uiteraard zonder mijn bedrijfslogo te kunnen downloaden. Daarnaast kunnen jullie ook zelf beslissen welke foto's allemaal te zien zijn voor vrienden en familie. Misschien vinden jullie sommige foto's iets te persoonlijk en hoeven die niet perse gedeeld te worden, jullie kunnen deze foto's dan makkelijk verbergen voor anderen.
Ook bevat de galerij de handige functies om jullie favorieten te selecteren. Ik kan deze selectie dan weer gebruiken in het ontwerp van het trouwalbum.

Hebben jullie interesse in het bestellen van prints? Dan kan ik zelfs een ander type galerij voor jullie aanmaken waarin jullie heel makkelijk kunnen zien hoe de foto er aan de muur uitziet.

Bruidsfotografie print voorbeeld

Kortom, de galerij is echt helemaal van deze tijd en maakt niet alleen het delen van de foto's na de bruiloft super makkelijk, het is ook nog eens heel erg veilig en bovendien dag en nacht te bekijken.

Bruidsfotografie galerij voorbeeld
Album ontwerp

Nadat ik van jullie de favoriete foto's heb doorgekregen via de galerij ga ik aan de slag met het ontwerp van het album. Uiteraard is de layout afhankelijk van de grootte van het album dat jullie bestellen. Foto's komen wel echt het beste tot hun recht wanneer ze groot worden geprint, dus ik raad het niet aan té veel foto's te selecteren, dan wordt het erg druk.

Zodra ik het eerste ontwerp af heb kunnen jullie deze inzien via de portal. Jullie kunnen er doorheen bladeren en zelfs aangegeven waar jullie graag aanpassingen zien. Na de nodige aanpassingen komen we uiteindelijk bij het ontwerp dat naar de producent gestuurd zal worden. Dit gebeurd pas zodra jullie dit goedkeuren in de portal zodat hier geen misverstand over kan ontstaan. Hieronder een voorbeeld van een groot album 35x35 cm waarin het bruidspaar vraagt om de tekst iets kleiner te maken.

Album Design proofing voorbeeld
communicatie tools

Naast deze paradepaardjes van de portal is er ook over de formaliteiten nagedacht. Zo zijn er formulieren waarin jullie de album opties rustig in jullie eigen tijd kunnen bekijken. Ook zijn er formulieren om wat contactgegevens met mij te delen (denk aan bijvoorbeeld de ceremoniemeester of de trouwlocatie) en is er een heel handig formulier waarin jullie de planning van de dag kunnen invullen zodat het voor mij altijd duidelijk is hoe de planning eruit ziet. Zelfs de facturen en dergelijke zijn hier allemaal in terug te vinden in kunnen jullie in je eigen tijd inzien.