Blog
Voor Bruidsparen

Wie is de beste bruidsfotograaf van Nederland?

Een vraag die een hoop bruidsparen stellen, maar waar moeilijk een antwoord op te vinden is. Er zijn namelijk oneindig veel fotografen, een tal aan wedstrijden en vooral zoveel fantastische trouwfoto's. In dit artikel help ik jullie het antwoord op deze vraag te vinden.

Wie is de beste bruidsfotograaf van Nederland?

Het antwoord op deze vraag

Het antwoord op de vraag wie de beste bruidsfotograaf van Nederland, Europa of zelfs de wereld is, is eigenlijk heel simpel:

Het is de fotograaf die qua prijs, fotografische stijl en persoonlijkheid het beste bij jullie als bruidspaar past!

Dit is natuurlijk geen concreet antwoord en de vraag is eigenlijk ook onmogelijk te beantwoorden zonder dieper op de vraag in te gaan.
De reden daarvoor is dat fotografie een kunstvorm is en dat er bij kunst nou eenmaal erg moeilijk een 'beste' aan te wijzen is. Denk maar eens aan andere kunstenaars zoals schilders, muzikanten en artiesten. Vraag aan 10 verschillende mensen wie de beste muzikant ter wereld is en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Zelfs als je de vraag specifieker stelt en vraag wie de beste rapper is krijg je ook weer verschillende antwoorden. Zo werkt het ook in de fotografie, zelfs als je de stijl bruidsfotografie specifiek benoemt.

Wedstrijden

Er zijn tal van wedstrijden voor bruidsfotografen in de wereld. Sommige richten zich meer op de lokale markt terwijl andere zich op bruidsfotografen vanuit de hele wereld richten. Foto's die hier ingestuurd worden, zijn heel soms publieksprijzen, maar over het algemeen wordt de beoordeling gedaan door gerespecteerde fotografen uit de hele wereld.
De winnaars van deze wedstrijden mogen zich vaak 'de beste fotograaf van .....' noemen en verdienen deze prijzen in mijn ogen ook, vaak omdat de foto's die winnen echt van topkwaliteit zijn. Of de fotografen uiteindelijk ook echt die titel waard zijn is ter beoordeling van hun klanten. Dat zijn de mensen die hebben betaald voor de service en een oordeel kunnen vellen over het complete pakket wat zij aanbieden.
Dat wil niet zeggen dat ik de wedstrijden niet waardevol vind. Sterker nog, ik doe er zelf ook aan mee. Voor mij is het een manier om kritisch op mezelf te blijven en mijn werk constant door anderen te laten beoordelen. Voor bruidsparen zijn de webstrijden handige tools om fotografen te vinden die bij hun passen. Foto's die winnen zijn vaak van topkwaliteit en stijlen lopen enorm uiteen. Er is dus voor elk wat wils en dat is precies wat je wil als bruidspaar, het is de perfecte tool om een indruk te krijgen van de vele topfotografen die fantastisch werk leveren.

Dit zijn de wedstrijden waar ik aan mee doe:

Er zijn zoveel bruidsfotografen, persoonlijkheden, zoveel verschillende stijlen en ze hanteren allemaal andere prijzen. Genoeg keuze dus, maar daardoor is het doorhakken van de knoop om uiteindelijk jullie fotograaf voor de bruiloft te boeken, misschien extra lastig.

Voor jullie dus de uitdaging om op zoek te gaan naar de beste bruidsfotograaf voor jullie bruiloft Er zijn natuurlijk dingen waar je op kan letten als je op zoek gaat naar de juiste persoon en daarom ga ik veel dieper in op de 3 punten die cruciaal zijn voor de keuze van de fotograaf die de mooiste dag van jullie leven gaat vastleggen:

 • Fotografische stijl
 • De fotograaf als persoon en zijn persoonlijkheid
 • Tarieven

De fotografische stijl

Weer een simpele vraag waar een simpel antwoord op te geven is: Vinden jullie de foto's mooi?
Als het antwoord op deze vraag 'nee' is kunnen jullie eigenlijk direct verder zoeken, maar in veel gevallen zal het antwoord 'ja' zijn en blijft er alsnog een hele grote groep fotografen over die geschikt kunnen zijn. Een keuze maken in stijl is daarom cruciaal voor de keuze van de juiste persoon.


Ook de stijl kan je weer in categorieën indelen om voor jezelf te bepalen of deze bij jullie past. Denk daarom na over wat jullie qua stijl aanspreekt als je de portfolio van een fotograaf bekijkt. En denk daarbij ook na waarom de foto's aanspreken met behulp van de volgende punten:

 • Originaliteit
  Vinden jullie unieke foto's belangrijk of zijn jullie juist specifiek naar een soort foto's op zoek die je vaker ziet in de bruidsfotografie?
 • Creativiteit
  Een foto kan op vele manieren genomen worden. Vanuit verschillende hoeken en afstanden, met verschillende composities, het gebruik van aanwezig licht of flitsers en bovendien met een scala aan verschillende lenzen en camera's die ieder weer hun eigen karakter hebben. Waarom spreekt een foto vanuit een creatief perspectief jullie aan?
 • Nabewerking en kleurgebruik
  Dit is een enorm belangrijke factor in de fotografie, het kan een foto namelijk maken of breken. Bepaalde kleuren roepen emoties op, dus de foto zelf en de stijl van nabewerking moeten bij elkaar passen zodat ze elkaar complementeren in het eindresultaat. Zo kan ook zwart wit een compleet andere beleving aan een foto geven. Pastel kleuren en sinds kort ook warme bronzige kleuren zijn de trend de laatste tijd, is dit iets wat bij jullie past?
 • Aspect van emotie
  Een goede foto roept bij het publiek een emotie op. Nu wordt de emotionele reactie natuurlijk vertienvoudigd zodra het ook een herinnering is uit jullie eigen leven en zullen sommige foto's voor het bruidspaar veel meer betekenen dan bijvoorbeeld voor de gasten. Maar als jullie als 'buitenstaander' al iets denken als: "WAUW, Wat een mooi moment moet dat geweest zijn!" dan heeft deze foto voor mensen die het moment daadwerkelijk hebben meegemaakt natuurlijk een veel grotere impact. Stel je voor hoe dit is voor jullie als bruidspaar zodra jullie die momenten terugzien in de foto's en denk aan de emotie die loskomt bij herleven van die momenten.
 • Wat er er te zien is op de foto
  Sommige fotografen richten zich puur op momenten, andere zijn juist vooral bezig met een technisch perfect plaatje, sommige blinken uit in het gebruik van flitslicht en andere blijven weer veel liever meer op de achtergrond. Ook hier een simpele vraag: Is wat jullie zien in de foto's, iets waar jullie waarde aan hechten om ook terug te zien in jullie eigen foto's?

De persoonlijkheid van de fotograaf

Naast de fotografische stijl, is de fotograaf zelf ook enorm belangrijk.
Denk er maar eens over na, dit is iemand die op de mooiste dag van jullie leven enorm dichtbij al die persoonlijke momenten aanwezig is. Deze persoon zal er van begin tot eind bij zijn om de dag op een zo mooi mogelijke manier vast te leggen. Een klik is daarom echt enorm belangrijk om vertrouwen bij elkaar te genereren en te weten dat de foto's fantastisch zullen worden.

Een kennismaking is daarom enorm belangrijk. Zoals algemeen bekend, is een goede eerste indruk cruciaal in de start van een goede relatie en daarom is het ook zeker aan te raden om jullie fotograaf eerst goed te leren kennen voordat jullie iets vastleggen. Mooie foto's zijn 1 ding, maar een goede ervaring op de dag zelf is ook van belang. Sterker nog, als jullie niet goed in je vel zitten omdat de fotograaf eigenlijk helemaal niet bij jullie past, dan zal je dat zeker ook terug zien in de foto's.

Dus stel de vraag aan jullie zelf: Past deze fotograaf bij ons?

Tarieven van de trouwfotograaf

Fotografie in het algemeen is niet goedkoop en zeker het inhuren van een trouwfotograaf kan nogal wat kosten met zich mee brengen. En hoewel het voor veel mensen op het eerste gezicht nogal een raadsel is waarom het zo duur kan zijn, is het toch te begrijpen als je weet wat er allemaal komt kijken bij het uitoefenen van het vak. Ik zal hier in een later artikel veel meer in detail op ingaan zodat jullie een idee krijgen van wat er allemaal nodig is om een bruiloft goed te kunnen vastleggen.

Waar het wel op neerkomt is dat het in deze branche eigenlijk hetzelfde werkt als in elk andere branche: You get what you pay for.

Dat wil echter wel zeggen dat hoe hoger jullie budget is, hoe meer jullie van de fotograaf mogen verwachten. Zowel qua foto's die uiteindelijk geleverd worden, maar ook wat betreft de service om de fotografie heen en de producten die daarbij horen. Er wordt wel eens gezegd dat de fotograaf 10 tot 15 procent van het totaalbudget van een bruiloft kan kosten. Concreet komt dat vaak neer op een prijs van tussen de 1500,- en 3000,- euro, afhankelijk van hoelang de fotograaf aanwezig is en hoeveel prints en albums jullie bijbestellen.

Het is het belangrijk te onthouden dat de foto's wel één van de weinige tastbare dingen zijn die overblijven van jullie bruiloft en dat ze bijdragen aan het levendig houden van jullie herinneringen aan deze mooie dag. Uiteindelijk zullen de foto's na tientallen jaren nog steeds bekeken kunnen worden, dus hou er rekening mee dat een goed budget voor jullie bruidsfotograaf, ook een investering in jullie herinneringen is en zorgt dat alle mooie momenten voor de rest van jullie leven bij jullie zullen blijven.

Tot zover deze blogpost.
Ik hoop dat ik jullie wat nieuwe inzichten heb kunnen geven die kunnen helpen bij het plannen van jullie bruiloft. Neem gerust contact op als jullie specifieke vragen hebben of wat extra informatie willen ontvangen.

Scroll door voor meer artikelen die jullie helpen bij het voorbereiden van jullie bruiloft.

Dit ben ik
Echtgenoot, Jiu Jitsu beöefenaar, drummer, mountainbiker, familie-man, snowboarder, muziekliefhebber, doorzetter, gamer, geek, zwemmer, reiziger, creatieveling, levensgenieter, voedselliefhebber, dierenvriend, inwoner van Haarlem, maar bovenal een gepassioneerde fotograaf.
Photo: Roxy Sun
mijn verhaal

Geboren in Huizen, opgegroeid in Almere en tijdens mijn jeugd en tienerjaren altijd al een sterke drang gehad om altijd maar mijn creativiteit te willen uiten. Als kleuter in de bouwhoek, als kind bij de talentenjacht op school en in mijn tienerjaren als drummer.

Het is dat laatste wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ik mijn opleiding geluidstechniek op het SAE op mijn 19de ben gestart. Het bleek later pas hoe belangrijk deze keuze in mijn leven geweest is.

Het was namelijk op deze school dat ik mijn vrouw Roxy heb leren kennen. Toen natuurlijk nog jong en onvolwassen waren wij 'recording buddies' en hielpen elkaar tijdens de vele geluidsopnames voor onze schoolprojecten. Na wat drumlessen en afspraakjes sloeg de vonk al redelijk snel over en zijn we uiteindelijk gaan samenwonen in Hilversum.

Enkele jaren later in 2012, besloot Roxy te beginnen met een online fashion blog. Natuurlijk had zij hiervoor foto's nodig en uiteraard was ik daar de uitverkorene om als haar fotograaf te dienen.

Hoewel de eerste paar sessies erg moeizaam gingen en auto-stand op de camera mijn vriend was, begon ik na wat snelle fotografiecursussen er toch echt plezier in te krijgen. Ik uitte mij tot dan toe creatief gezien vooral met muziek, dus toen ik merkte dat ik ook oog had voor beeld ging er een wereld voor me open.
Onderstaande afbeelding was een omslagpunt. Hoewel niet perfect (bestaat perfectie eigenlijk wel?), wist ik hier toch een gevoel vast te leggen en deed deze foto mij realiseren dat dit de weg was die ik wilde gaan volgen. Vanaf dit moment heb ik er dan ook actief werk van gemaakt om van fotografie mijn vak te maken.

oNZE trouwdag

Na de enorm grote stap en het besluit samen een huis te kopen in Haarlem eind 2013, hebben we direct onze familie uitgebreid met een kleine harige, maar vooral ook luidruchtig en baldadige miauw-machine genaamd Snow (Zoals op de foto hierboven te zien, houdt Snow niet van poseren).
In 2014 was het dan zover, ik vroeg Roxy ten huwelijk in Parijs (De stad waar we onze eerst vakantie hebben gevierd). En zoals zoveel enthousiaste bruidsparen die net verloofd zijn, begonnen ook wij direct met de voorbereidingen voor de bruiloft.

Photo: Giacomo Vesprini
Krup Studio

Ook voor onze waren de prioriteiten vrij snel duidelijk. We zijn dus direct op zoek gegaan naar de trouwlocatie en hadden onze beslissing al direct gemaakt bij ons eerste bezoek. Wij zijn geen twijfelaars, als het direct goed voelt, waarom niet?
Zo waren direct daarna ook de fotograaf en videograaf voor ons een makkelijke keuze en was er geen moment van twijfel dat ook zij onze bruiloft fantastisch gingen vastleggen.
Met de belangrijkste dingen uit de weg waren het nu nog vooral details, dat klinkt als een simpele klus, maar er komt toch een hoop bij kijken; bloemen, pak, trouwjurk, taart, planning van de dag, getuigen, uitnodigingen en noem maar op.
Een hele hoop te regelen binnen een jaar, maar de drukste periode waren toch wel de laatste 3 maanden voor de bruiloft. Ik had namelijk bedacht om op mijn eigen bruiloft voor de entertainment te zorgen en heb mijn 3 beste vrienden en tevens bandleden gevraagd een optreden met mij te verzorgen op mijn bruiloft. Het gevolg was 3 maanden lang zwoegen in de oefenruimte om op mijn bruiloft ons eerste optreden ooit te verzorgen.

Photo: Giacomo Vesprini
Krup Studio

De avond voor de bruiloft hebben we tijd ingepland om alvast een shoot te doen met z'n tweeën. De rede hiervoor was zodat we op de trouwdag zelf niet heel lang weg hoefde te zijn voor de foto's. Ik mocht de jurk uiteraard pas de volgende dag zien, dus Roxy had besloten haar feestjurk aan te doen voor die shoot.
Zoals bijna elke bruidegom zag ook ik op tegen het poseren, maar dit bleek uiteindelijk nergens voor nodig. Het was meer gewoon een wandeling in het park rond onze trouwlocatie en ik heb er eerlijk gezegd best van genoten. Het scheelde ook dat we al een hele hoop mooie foto's hadden zodat de druk op de dag zelf er een beetje af was.

En toen was het eindelijk zover; 17/06/2015, onze trouwdag. Door de goede voorbereiding verliep alles heerlijk soepel en was ook de fotoshoot tussendoor nog erg leuk om te doen. Nu bleek ook dat Roxy niet had stilgezeten de maanden voor onze bruiloft want zij had met een groep vrienden maanden geoefend om een dans voor mij als verrassing in te studeren. Daarbij bleek dat ook het oefenen met de band niet voor niks was geweest. Nog niet eerder hadden de mensen van de trouwlocatie een band zien spelen waar de bruidegom zelf deel van uitmaakte en ons eerste optreden samen was dan ook een groot succes.
En dat is precies wat we wilde, een bruiloft die van ons was, ons eigen gemaakt met persoonlijke dingen en creativiteit. Het was werkelijke de mooiste dag van ons leven en dankzij de foto's zullen we dat ook nooit vergeten.

Photo: Giacomo Vesprini
Krup Studio
contact

Als jullie nog aan het oriënteren zijn is het misschien beter eerst even mijn gratis brochure aan te vragen. Hier deel ik veel meer informatie over mijn werkwijze, voordeelpakketten en extra's die jullie allemaal kunnen verwachten als jullie mij boeken.

Zijn jullie al overtuigd neem dan gerust contact op via onderstaand formulier.

Brochure / Datum-check

Vul dit formulier in voor het aanvragen van de gratis brochure en doe eventueel gelijk een datum-check!
Let op! Dit is geen nieuwsbrief waarmee ik jullie wekelijks zal spammen, maar gewoon duidelijke en waardevolle informatie die in jullie eigen tijd doorgenomen kan worden.

Misschien zijn jullie echter al overtuigd en willen jullie direct afspreken. Dat kan ook!
Neem dan gerust contact door op de button hieronder te klikken en jullie gegevens achter te laten.

Oriënteren

Jullie zitten nog in de oriëntatiefase en er is dus nog een hoop werk aan de winkel. Ik stel daarom voor dat jullie eerst even rustig mijn website doornemen om een goede indruk op te doen van mijn bruidsfotografie.

Toch direct wat meer informatie? Vraag mijn gratis brochure aan (dit is geen wekelijkse spam-nieuwsbrief). Deze is in jullie eigen tijd door te nemen en jullie vinden daar informatie over de volgende punten terug:

 • De voordeelpakketten die ik aanbied
 • Mijn basisprincipes: Kwaliteit, creativiteit en een persoonlijke aanpak
 • Mijn stijl
 • De producten die ik aanbied
 • De online portal (inclusief de online galerij)
 • Antwoord op 15 veelgestelde vragen
 • Handige tips voor de planning van jullie bruiloft
Extra informatie

Ok, straight to the point, daar hou ik wel van!

De brochure is geen wekelijkse nieuwsbrief, dus geen irritante spam, maar gewoon duideijke informatie die jullie in jullie eigen tijd rustig door kunnen nemen.
Vraag hem aan voor direct een enorme schat aan informatie over mijn bruidsfotografie. Ik ga hier op de volgende punten veel dieper in:

 • Mijn basisprincipes: Kwaliteit, creativiteit en een persoonlijke aanpak
 • De voordeelpakketten die ik aanbied
 • De online portal (inclusief de online galerij)
 • De producten die ik aanbied
 • Mijn stijl
 • Handige tips voor de planning van jullie bruiloft
 • En antwoord op 15 veel gestelde vragen
contact

WOW Rustig aan!
Ik zal nooit direct boeken voordat we eerst even kennis gemaakt hebben, dat is heel belangrijk! Natuurlijk het liefst in persoon, maar als dat lastig is zouden we ook even via Skype een gesprek in kunnen plannen voor het eerste gesprek.

Vul het contactformulier hieronder in en deel zoveel informatie als jullie zelf willen. Natuurlijk krijgen jullie ook direct toegang tot mijn gratis brochure. Hierin staat veel meer informatie over hoe ik werk, welke voordeelpakketten ik aanbied en kunnen jullie er handige tips in terug vinden.